„Wiele kultur – jedna kuchnia” – warsztaty kulinarne w Galerii Bałtyckiej
Larry Okey Ugwu – Prezes Stowarzyszenia Integracji Kultur i Sztuki „Jeden Świat” oraz dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury i Hasan Ciftci – przewodniczący Towarzystwa Polsko-Tureckiego, zapraszają na warsztaty kulinarne pt. „Wiele kultur – jedna kuchnia”.
Spotkanie dla wszystkich chętnych odbędzie się 4 listopada 2014 roku, o godz. 12:00, w CH Galeria Bałtycka w Gdańsku, poziom -1, koło sklepu Smyk. Czas trwania ok. 70 min.
Gotowanie i jedzenie przy jednym stole, będzie okazją do wymiany poglądów na temat kuchni, tradycji i kultury. Choć Pomorze wciąż jest regionem monokulturowym, coraz więcej imigrantów przyjeżdża do tej części Polski i w niej pozostaje. „Polacy z wyboru” mają też coraz większy wpływ na rozwój województwa pomorskiego – jego kulturę, sztukę, gospodarkę i edukację. A w wolnym czasie… GOTUJĄ! I zachęcają do tego innych. Bo nic tak nie łączy jak kuchnia!
„Zapraszamy do stołu. Będzie smacznie, kolorowo i bardzo aromatycznie! – Larry Okey Ugwu i Hasan Ciftci”
Partnerami akcji są restauracja turecka Baharat i Alanya Kebap, które przygotują poczęstunek dla naszych gości oraz dostarczą produkty do przygotowywanych potraw. Warsztaty „Wiele kultur – jedna kuchnia!” odbywają się w ramach obchodów 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją.