Gdańsk: Weekend za pół ceny!
W ten weekend, 12 i 13 kwietnia, w Gdańsku odbędzie się kolejne wydarzenie pod hasłem: „Weekend za pół ceny”. Oznacza to, że w wybranych miejscach w Gdańsku będzie można m.in. zjeść obiad za połowę, skorzystać z usługi kosmetycznej za połowę czy zwiedzić oliwskie zoo za połowę normalnie uiszczanej kwoty. Oprócz tego na sobotę i niedzielę zaplanowane są pokazy kulinarne, konkursy i warsztaty.
Jeśli ktoś jest zainteresowany odwiedzeniem stadionu PGE Arena, to dziś i jutro zwiedzi go za 1/2 ceny. Spektakle w Oprze Bałtyckiej także będzie można obejrzeć po 50% rabacie. Swoje usługi po rabacie oferuje także firma taksówkarska, tj. Express Taxi. Kilka hoteli przyjmie gości w ten weekend za połowę ceny, którą się zwykle płaci.
Szczegółowe informacje na stronie: http://www.gdansk.pl/rozsmakujsie
- PROGRAM NA SOBOTĘ:
godz. 11.00: rozpoczęcie „Wielkiego Show Kulinarnego”
godz. 11.30: II Konkurs Kulinarny (prowadzenie: Wojciech Harapkiewicz i Michał Turek)
od godz. 13.00: pokazy, konkursy, warsztaty:
1) pokaz Carvingu, czyli dekorowanie i rzeźbienie w owocach i warzywach
2) warsztaty ziołowe dla dzieci (prowadzenie: Zofia Zienkiewicz). Dekorowanie deserów kwiatami lawendowymi oraz rozpoznawanie ziół po zapachu i smaku
3) „Najszybszy sprawiacz ryb” – konkurs dla publiczności
godz. 15.00: występ teatru ulicznego „Piwowar”
ok. godz. 17.30: II Konkurs Kulinarny – ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród
- PROGRAM NA NIEDZIELĘ:
godz. 11.00 oraz 15.00: pokaz kulinarny Barbary Ritz – zwyciężczyni I edycji programu kulinarnego MasterChef
godz. 12.15: gotowanie z blogerami pt. „Sezonowość w kuchni oraz regionalność produktów”. Swój udział zapowiedzieli:
1) Alicja Drzewiecka blog: www.wielkiapetyt.com
2) Aleksandra Burczyk-Wacławiak blog: www.stolikwkropki.pl
3) Katarzyna Pytner blog: www.kwiatpomaranczy.org
4) Sławek Walkowski blog: www.12krzesel.com
godz. 13.00: wspólne gotowanie potraw regionalnych z włodarzami miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego
godz. 14.00: słodki show w wykonaniu mistrza Tomasza Dekera z Cukierni T.Deker Patissier & Chocolatier
godz. 15.00:
1) pokaz nowoczesnej kuchni – ryby i owoce morza (prowadzenie: Wojciech Harapkiewicz)
2) występ teatru ulicznego „Muzykanci”
godz. 15.30: pokaz przygotowania cukierków – Manufaktura Ciuciu
godz. 16.00: Polska Gastronomia – pokaz potraw starogdańskich