Surströmming, czyli szwedzki przysmak nie dla każdego | Gazeta Bałtycka
Opublikowano: 5.06.2014

Surströmming, czyli szwedzki przysmak nie dla każdego

Surströmming to szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Charakteryzuje go bardzo nieprzyjemny zapach, przypominający zgniłą rybę. Rybny przysmak spożywany jest przede wszystkim w Szwecji, gdzie jest bardzo popularny.

Surströmming czyli szewdzki przysmak nie dla każdego

Kiszonego śledzia podaje się z reguły na cienkim pieczywie zwanym tunnbröd, wraz z czerwoną cebulą i ziemniaczanym puree.

Jak smakuje kiszony śledź?

Autor

- Gazeta Bałtycka

Dodaj komentarz

XHTML: Można użyć znaczników html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>



Moto Replika