Opublikowano: 5.06.2014

Surströmming, czyli szwedzki przysmak nie dla każdego

to ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Charakteryzuje go bardzo nieprzyjemny zapach, przypominający zgniłą rybę. Rybny przysmak spożywany jest przede wszystkim w Szwecji, gdzie jest bardzo popularny.

Surströmming czyli szewdzki przysmak nie dla każdego

Kiszonego śledzia podaje się z reguły na cienkim pieczywie zwanym tunnbröd, wraz z czerwoną cebulą i ziemniaczanym puree.

Jak smakuje ?

VN:F [1.9.22_1171]
OCEŃ ARTYKUŁ
Wynik: 10.0/10 (wszystkich: 3)
Surströmming, czyli szwedzki przysmak nie dla każdego, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Polub Gazetę Bałtycką na Facebooku:

Autor

Redakcja

- Gazeta Bałtycka

Dodaj komentarz

XHTML: Można użyć znaczników html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>