Na Bazarze Bo Ze Wsi: świeże warzywa, owoce i aromatyczne wiejskie wędliny
Dziś mija rok odkąd studenci Uniwersytetu Gdańskiego należący do Koła Naukowego Strateg otworzyli bazar z nisko przetworzoną żywnością. Celem projektu jest promowanie zdrowej i ekologicznej żywności nie zawierającej sztucznych ulepszaczy.
Na targowisku w oliwskim „Domu Zarazy” co dwa tygodnie zbiera się 12 wystawców oferujących rozmaite produkty – od świeżych warzyw i owoców, po aromatyczne wiejskie wędliny. Ta inicjatywa pozwala rolnikom osiągać wyższe zarobki, gdyż sprzedaż bez pośredników oznacza brak wysokiej marży za oferowane produkty.
– Zaskakujące jest to, w jaki sposób mieszkańcy Trójmiasta traktują nasz bazar – mówi Damian Olszewski, lider projektu Bo Ze Wsi. – Już przed jego otwarciem ustawiają się kolejki zainteresowanych. Bardzo cieszy nas sukces Bazaru dlatego myślimy nad otwarciem nowych punktów sprzedaży w Sopocie oraz Gdyni.
– Już od roku przychodzę na Bazar Bo Ze Wsi, gdzie znam już wystawców, którzy oferują mi sprawdzone produkty – mówi pani Maria, mieszkanka Oliwy. – Dzięki takiej inicjatywie mam dostęp do zdrowej, niskoprzetworzonej żywności, która jest dużo smaczniejsza od produktów oferowanych w supermarketach, do których przywykli już mieszkańcy miast. Produkty oferowane na bazarze są niezwykle smaczne o czym przekonali mnie moi wnukowie, którzy zajadają się jabłkami, które kupuję na bazarze.
Projekt Bo Ze Wsi zajmuje się także edukacją młodszego pokolenia. Dla dzieci z Gdańskich przedszkoli studenci zorganizowali warsztaty, gdzie pokazali przedszkolakom, w jaki sposób mogą sami wyhodować warzywa.
Najbliższy Bazar Bo Ze Wsi odbędzie się 17 stycznia w godz. 15.00 – 19.00 w Gdańsku Oliwie (Dom Zarazy, ul. Stary Rynek Oliwski 15).