Slow Food Festival, czyli Sopot od kuchni
Już dziś (w niedzielę) Sopot stanie się kulinarną stolicą trójmiasta, a to za sprawą Slow Food Festival, w którym udział wezmą restauracje miast z nad Zatoki Gdańskiej.
Przy stole rozstawionym na sopockim molo spotkają się artyści, sławy kulinarne, Prezydent Miast Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania.
Zgodnie z założeniami festivalu i zasadami Slow Food dla gości serwowane będą różnorodne przekąski, które zaspokoją najwybredniejsze gusta. Na sopockim stole znajdą się m.in. dania z ryb bałtyckich i dalekomorskich, dania z wołowiny, dania kaszubskie, południowo-europejskie, azjatyckie, afrykańskie, desery, zupy, wypieki oraz regionalne piwo. Organizatorzy przygotują również „sopockiego śledzika” oraz wiele produktów z nadmorskiego regionu. Degustacji towarzyszyć będzie rybny targ, do bocznej „Ostrogi Molo” podpłyną rybacy, którzy oferować będą świeże ryby.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy za symboliczne 5 zł po zakupieniu karnetu o wartości 25 zł (5 kuponów = 1 karnet). Karnet będzie można kupić na drewnianej części Molo w biurze organizatora.
Uczestnicy:
- Hotel Hilton Gdańsk – Restauracja Mercato
- Hotel Sheraton Sopot
- Hotel IBIS Styles Reda – Restauracja „Rzeka Smaków”
- Hotel Kozi Gród Pomlewo
- Restauracja White House Sopot
- Restauracja Metamorfoza Gdańsk
- Restauracja Rucola Sopot
- Tapas de Rucola Sopot
- Restauracja Toscana & Pomodoro
- Restauracja Casino Diner Gdańsk
- Restauracja Hasi Sushi Gdynia
- Restauracja Trafik & Chwila Moment Gdynia
- Restauracja El Greco Gdynia
- Restauracja Malika Gdynia
- thefood.pl
- Fajne Baby
- Restauracja Akademia Warszawa