Makaron z groszkiem, śmietaną i czosnkiem
Wspominałam, że lubię dobrze zjeść, ale niekoniecznie przepadam za kuchennymi mękami. Dziś równie prosto, zwyczajnie i smacznie. Danie w sam raz na lato i jesień. Mnóstwo pysznych kalorii. Nie za bardzo nadaje się na kolację we dwoje, no chyba, że nie zamierzacie się całować.
Składniki dla 4 osób:
- pół opakowania spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany 12%
- puszka groszku konserwowego (waszej ulubionej marki, ja preferuję ten drobniutki)
- 200 g dobrego sera żółtego (powinien być ostry) – zetrzeć drobno na tarce
- opcjonalnie łyżka tartego parmezanu
- szczypta soli i białego pieprzu
Przygotowanie
Do miski wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu i startego sera żółtego oraz starte ząbki czosnku (mogą być drobno posiekane). Posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać i sos mamy gotowy. Odstawić sos i ugotować makaron. W rondelku podgrzać groszek wraz z zalewą. Na gorący makaron nakładać śmetanowo-serowy sos a na to groszek (bez zalewy of kors). Zjadać natychmiast.
Prawda, że proste? A jakie dobre!
Agnieszka Haponiuk
Fajny przepis, na pewno to ciekawsze od polityki haha…
a jeszcze zdrowiej z razowym/pelnoziarnistym makaronem.
Pozdrowienia,