Opublikowano: 12.03.2014

Kuchnia Daniela Knapika. Dziś quiche lorraine

Witam ponownie. Dziś pragnę zaprezentować czytelnikom coś
łatwego, lekkiego, aczkolwiek równie smacznego!!! To .

Kuchnia Daniela Knapika. Dziś quiche lorraine

Quiche lorraine (kisz loren)

Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, można do niego samemu zagnieść ciasto lub po prostu kupić, np. francuskie, ja je uwielbiam.

Składniki na okrągłą blaszkę:

  • 250g mąki
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • sól

Wszystkie składniki po prostu wrzucamy do miski, dolewamy trochę ciepłej wody, formujemy kule i chowamy na trzydzieści minut do zamrażalnika, po czym wyciągamy,wykładamy spód i brzegi blaszki.

Ciasto gotowe, zatem farszem może być zupełnie wszystko, od szpinaku, kurczaka, po rybę…

Ja z kolei lubię boczek wędzony, który proponuję wszystkim łasuchom:

  • 250 g boczku
  • 2 cebule
  • 3 jaja
  • pół szklanki kremówki
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie, by wytopił się z niego nadmiar tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, podsmażamy, odstawiamy, by ostygło, odlewamy tłuszcz.

Do wysokiej misy wbijamy jajka, miksujemy je na puszystą masę, dodajemy śmietanę, przyprawy oraz żółty ser. Masę wylewamy na ciasto, na nią boczek z cebulą. Pieczemy w piekarniku 170-175 stopni około 40 minut.

Podajemy gorące, doskonale smakuje z sałatą oraz z garścią posiekanej
świeżej natki pietruszki.

Bon appétit!

VN:F [1.9.22_1171]
OCEŃ ARTYKUŁ
Wynik: 10.0/10 (wszystkich: 3)
. Dziś quiche lorraine, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Polub Gazetę Bałtycką na Facebooku:

Autor

Daniel Knapik

- z wykształcenia gastronom, historyk i ekonomista, mieszkający już od 6 lat w Paryżu.

Dodaj komentarz

XHTML: Można użyć znaczników html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>