Stres i jedzenie posiłków o wysokiej zawartości tłuszczów łączy się z ryzykiem przyrostu masy ciała
Zjedzenie posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu po stresującym dniu może spowolnić metabolizm kobiety, co też może przyczynić się do zwiększenia przyrostu masy ciała, wskazują badania amerykańskich naukowców.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Ohio przeprowadzili wywiad z 58 kobietami, o średniej wieku 53 lata, na temat stresujących sytuacji w ich życiu podczas poprzedniego dnia, takich jak: wymiany argumentów ze współpracownikami lub mężami, nieporozumienia z przyjaciółmi, kłopoty z dziećmi i naciski związane z pracą.
Każda z uczestniczek zjadła posiłek z jajek, kiełbasę z indyka i herbatniki, które wyniosły razem 930 kalorii i 60 g tłuszczu, podobnie do dań oferowanych w restauracjach fast food (czyt. frytki i hamburgery). Ponadto zostały one zobowiązane do spożycia całego posiłku w ciągu 20 minut.
Następnie badacze mierzyli tempo przemiany materii przez uczestników bądź jak długo trwało u kobiet spalanie kalorii i tłuszczu. Dodatkowo zbadano poziom cukru we krwi, trójglicerydy, insulinę i kortyzol, tj. hormonu stresu.
Kobiety, które zgłosiły jeden lub więcej czynników stresu w ciągu ostatnich 24 godzin, spaliły średnio o 104 mniej kalorii niż niezestresowane kobiety w trakcie siedmiu godzin po spożyciu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu. Różnica ta może prowadzić do przyrostu wagi około 5 kg w ciągu jednego roku.
Zestresowane kobiety miały również wyższe stężenie insuliny, które przyczynia się do magazynowania tłuszczu, mniejszego utleniania tłuszczów, konwersji dużych cząsteczek tłuszczu na mniejsze cząsteczki mogące być wykorzystywane jako paliwo.
„Oznacza to, że z upływem czasu stresory mogą prowadzić do nadwagi” – oznajmił główny autor Jan Kiecolt-Glaser, profesor psychiatrii i psychologii na Uniwersytecie Stanowym w Ohio.
„Wiemy z innych danych, że jesteśmy bardziej skłonni do jedzenia niewłaściwych pokarmów, gdy jesteśmy zestresowani, a nasze dane mówią, że gdy jemy niewłaściwe pokarmy, przyrost masy ciała staje się coraz bardziej prawdopodobny, ponieważ spalamy wtedy mniej kalorii”.
Naukowcy nie chcieli odnieść tych ustaleń do mężczyzn, ponieważ mężczyźni mają więcej mięśni niż kobiety, co mogłoby mieć wpływ na ich tempo przemiany materii. Jednakże wyniki oferują jeszcze jedną motywację, aby stosować zdrowe potrawy w swojej diecie.
„Wiemy, że nie zawsze można uniknąć stresu w naszym życiu” – powiedziała współautorka Martha Belury, profesor żywienia człowieka w Ohio. „Ale jedno, co możemy zrobić, to przygotować się na to, aby mieć taki wybór zdrowej żywności w naszych lodówkach i szafkach, że gdy pojawią się te stresory, mamy możliwość sięgnięcia po coś zdrowego, aniżeli coś wygodniejszego i szybszego o wysokiej zawartości tłuszczu”.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Biological Psychiatry.
Źródło: Xinhua