Opublikowano: 7.11.2015

Makaron z groszkiem, śmietaną i czosnkiem

Wspominałam, że lubię dobrze zjeść, ale niekoniecznie przepadam za kuchennymi mękami. Dziś równie prosto, zwyczajnie i smacznie. Danie w sam raz na lato i jesień. Mnóstwo pysznych kalorii. Nie za bardzo nadaje się na kolację we dwoje, no chyba, że nie zamierzacie się całować.

makaron_z_groszkiem

Składniki dla 4 osób:

  • pół opakowania spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 12%
  • puszka groszku konserwowego (waszej ulubionej marki, ja preferuję ten drobniutki)
  • 200 g dobrego sera żółtego (powinien być ostry) – zetrzeć drobno na tarce
  • opcjonalnie łyżka tartego parmezanu
  • szczypta soli i białego pieprzu

Przygotowanie
Do miski wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu i startego sera żółtego oraz starte ząbki czosnku (mogą być drobno posiekane). Posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać i sos mamy gotowy. Odstawić sos i ugotować . W rondelku podgrzać groszek wraz z zalewą. Na gorący nakładać śmetanowo-serowy sos a na to groszek (bez zalewy of kors). Zjadać natychmiast.

Prawda, że proste? A jakie dobre!

Agnieszka Haponiuk

VN:F [1.9.22_1171]
OCEŃ ARTYKUŁ
Wynik: 9.0/10 (wszystkich: 2)
Makaron z groszkiem, śmietaną i czosnkiem, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
Polub Gazetę Bałtycką na Facebooku:

Autor

Gdańsk Strefa Prestiżu

- niezależny serwis Gdańska i okolic: GdanskStrefa.com

Wyświetlono 1 Komentarz
Napisano
  1. Polak we Francji napisał(a):

    Fajny przepis, na pewno to ciekawsze od polityki haha…

    a jeszcze zdrowiej z razowym/pelnoziarnistym makaronem.

    Pozdrowienia,

    VA:F [1.9.22_1171]
     Wynik: -1 (oddano 1 głos)

Dodaj komentarz

XHTML: Można użyć znaczników html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>